Kell egy jó szerviz

Ha autód van, a rendszeres műszaki vizsgák réme mindig ott fog lógni a fejed felett? Dehogy! Csak keress egy jó szervizes céget és attól a naptól eggyel jobban alhatsz. Időben vidd el hozzájuk az autót és ha van is valami hiba, még előtte kijavítják majd. Ezzel ráadásul te és a családod is biztonságban lesztek. Ezen kívül persze még felmerülhet pár kérdés. Menjünk végig páron.
Az új autóknál az érvényesség négy év, használt autóknál az első használatbavételtől számítva három év, utána pedig két év. Arra nagyon kell figyelni, hogy bizonyos átalakításokat is új műszaki vizsgával kell hivatalossá tenni. Ilyen például a vontatóhorog felszerelése. A forgalmi engedélynek mindig tartalmaznia kell a gépjármű műszaki érvényességét és a lejárati dátumát.
Amit egy vizsga során ellenőriznek: fékrendszer, futómű-, üzemanyag- és kipufogórendszer, rendszámtábla, szélvédő, karosszéria, biztonsági berendezések, világítótestek, műszerfal, gumiabroncsok, kötelező kiegészítők.

A muszaki vizsga rejtelmei - extraautoszerviz.hu

A pandémia és a műszaki vizsga

A kormány a pandémia idején moratóriumot hirdetett a műszaki vizsgákra is. Ez a következőképpen alakult. Akinek 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejártak az okmányai, annak 2022. június 30-ig érvényesek maradnak. Tehát június végéig ezek is pótolhatóak lesznek.
Persze ezzel kapcsolatban több dologra is vigyázni kell. Ezeket a lejárt okmányokat csak itthon fogadják el, tehát külföldön a moratórium nem érvényes. Egy baleset esetén a biztosítók a lejárt műszaki vizsgával rendelkező gépkocsikat nem ismerik el. Tehát, ha így keveredünk biztosítási szituációba, akkor jó esélyünk van rá, hogy nem fogjuk megkapni a biztosítónk által garantált összeget. Amint kiderül, hogy a moratórium lejár – valószínűleg júniusban a kormány már nem hosszabbítja meg – hirtelen nagyon sok autó fog sorban állni a műszaki vizsgáztatásra szakosodott műhelyekben, tehát ezt a folyamatot érdemes előbb elindítani.
A műszaki vizsgához szükséges dokumentumok magánszemély esetén:
– forgalmi engedély vagy hatósági határozat,
– érvényes kötelező biztosítást igazoló befizetett csekk vagy biztosító által kiállított igazolás,
– a forgalmi engedélyben szereplő személy adatai (születési hely, születési idő, személyi igazolvány vagy jogosítvány szám)