Autóklíma töltés

Az autóklíma karbantartás, az autóklíma töltés és a fertőtlenítés nagyon fontos momentum annak érdekében, hogy hosszú időn át élvezhessük a kellemes hőmérsékletet utazás közben, továbbá az egészségünkre is hatással van.

Napjainkban egyre többen tisztában vannak azzal, hogy a klíma állapotát nem szabad elhanyagolni, ellenkező esetben egészségügyi mellékhatásai lehetnek. A normális működéshez roppant fontos, hogy a klíma töltése rendszeresen megtörténjen, hiszen a tökéletesen működő klíma is idővel veszít töltöttségéből.

Amennyiben gyors, precíz munkavégzést szeretne, akkor autóklíma töltés miatt hívja az Extra Autót! Képzett és tapasztalt munkatársaink várják Önt és autóját.

Mikor szükséges autóklíma töltés?

A kérdés jogos. Honnan tudhatjuk, hogy már nem megfelelő a klímagáz mennyisége a rendszerben?

A legszembetűnőbb jele annak, hogy autóklíma töltés szükséges, ha a klíma már nem hűt megfelelően. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem működik. Ezt a végső stádiumot nem szabad megvárni, hiszen ez esetben a klímaszerelés jóval magasabb összegre fog rúgni, mint az autóklíma töltése. Amikor észrevesszük, hogy a klíma lassabban hűti le az autó belső terének hőmérsékletét, esetleg nem hűti le teljesen a beállított hőfokra, akkor ez alapján tudhatjuk, hogy töltésre van szükség.

A másik feltűnő jelenség ilyen esetben, ha a klíma beindítása zajos, hangosabb a korábbinál. Olykor menet közben is hallhatunk furcsa zörgést. Ez nem normális állapot. Amennyiben ezt tapasztalja, azonnal hívjon minket, az Extra Autó munkatársai segítenek, hogy klímája a lehető legrövidebb időn belül újra optimálisan működjön.

Sokan kérdezik, hogy mi az oka a gázmennyiség csökkenésének? Az ok olykor meghibásodás, repedés, törés, esetleg egy előző, nem szakszerű szerelés. Azonban azt se felejtsük el, hogy a klímagáz mennyisége jól működő klíma esetén is csökken valamilyen mértékben. Pontosan ezért elengedhetetlen évente legalább egyszer ellenőriztetni a töltöttség állapotát.

Autóklíma töltés menete

A klíma töltése nem csak annyiból áll, hogy a klímagáz mennyiségét megfelelő mértékben feltöltjük. Ennél sokkal körültekintőbben járunk el.

Az egész folyamat előtt elvégzünk a rendszeren egy nyomáspróbát, mely során kiderül, hogy van-e szivárgás a rendszerben. Olykor előfordul, hogy annyira apró a lyuk vagy a repedés, hogy a nyomáspróbán nem derül fény a helyére, ám a szivárgás egyértelmű. Ebben az esetben UV-festékkel megfestett klímaolajat alkalmazunk, mely néhány nap alatt megmutatja a szivárgás helyét. Ilyenkor az autóklíma töltés után egy hetes intenzív használatra visszaadjuk az autót, majd egy hét múlva, amikor visszahozza, újra megvizsgáljuk a klímát egy UV lámpa segítségével. Amennyiben a lyuk mérete akkora, hogy a klímaolaj ki tud szökni, abban az esetben azonnal látni fogjuk, hol szökik el a gáz.

A nyomáspróba során ellenőrizzük a tömítéseket, van e valahol szivárgás, vagy kisebb lyuk, majd ezután légtelenítjük a rendszert. Csak ezután, amikor mindent rendben találunk, kezdődik meg a tulajdonképpeni autóklíma töltés. Minden esetben a klímának megfelelő és mennyiségű gázt és olajat töltünk a rendszerbe.

A klíma tökéletes működése érdekében hozza el hozzánk autóját egy ellenőrzésre, mely során az esetlegesen szükséges autóklíma töltés is elvégzésre kerül!