Autóklima toltes, a nyari hoseg ellenszere - extraautoszerviz.hu

Aktuális kérdés az autóklíma töltés

A nyári hónapok beköszöntével egyre aktuálisabb téma az autóklíma töltés. A forró időjárás ellen a leghatékonyabb megoldás a belső hőmérséklet csökkentése. A helyesen használt rendszer nem csupán a kényelmet, de az összpontosítást és a biztonságot is nagy mértékben befolyásolhatja. A túlmelegedett járműben a sofőr koncentrációja csökken az utakon. A megfelelő hőmérsékleten tartott utastér segít fenntartani a fókuszt és reakcióidőt, ezáltal növelve a közlekedés biztonságát. A zökkenőmentes használathoz azonban elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés és karbantartás. Cikkünkben megvizsgáljuk, milyen időközönként szükséges a beavatkozás, miként ismerhetők fel az árulkodó jelek, illetve mik az autóklíma töltés lépései.

Autóklima toltes, a nyari hoseg ellenszere - extraautoszerviz.hu

Árulkodó jelek

Az autóklíma töltés gyakoriságát számos tényező befolyásolhatja, például a gépjármű típusa, a klímarendszer állapota és a használat körülményei. Általában javasolt évente, de minimum 2-3 évente legalább egyszer ellenőriztetni és szükség esetén feltöltetni az autóklímát. Szerencsére, legtöbb esetbe a probléma érzékelése szembetűnő. A legkézenfekvőbb eset, amikor a rendszer már nem hűt megfelelően. Legyen szó időbeli lassulásról, vagy az elérhető legalacsonyabb hőmérséklet növekedéséről, a probléma forrása legtöbb esetben a klímarendszerben keresendő. Egy fokkal ijesztőbb eset, ha zörgő, zajos hangokra leszünk figyelmesek, rosszabb esetben szivárgás nyomait észleljük. Amennyiben a gyanú felmerül, nem érdemes tétlenkedni. A következő fejezetben egyaránt eláruljuk, a ránk és a szakemberre eső feladatokat a megfelelő autóklíma töltés érdekében.

A megoldás lépései

A siker érdekében az egyszerűbb, de talán kevésbé kézenfekvőbb feladat a mi szerepünk. Egyrészt kulcsfontosságú a rendszeres szervizelés, másrészt, hogy a megfelelő szakemberre bízzuk a munkát. Hiszen, az autóklíma töltés összetett feladat. Tévhit, hogy kizárólag a klímagáz cseréjéről van szó. A folyamat alapos teszteléssel és nyomáspróbával kezdődik. Ennek jelentősége, hogy kizárjuk a szivárgás lehetőségét. Ezt követi a régi, elhasználódott hűtőközeg eltávolítása, majd a csere. A töltés során végig ellenőrzött körülmény a nyomás és a hőmérséklet. A hibás, hozzá nem értő eljárás nem veszélytelen, ezért fontos, hogy komoly tapasztalattal rendelkező személyre bízzuk. A veszélyforrásokon túl, hiba esetén komoly költséget jelenthet a további javítás, illetve drasztikusan csökkenhet a hatékonyság.
A nyári hőség nem játék, az autóklíma töltés pedig egy befektetés a megérdemelt kényelemért és a biztonságos közlekedésért.