Az olajcsere fontosságának esete

Már pár éve az autótulajdonosok boldog táborának részét képezem. Általában véve városban, tehát rövid távon használom autómat. Ebből kifolyólag soha nem tulajdonítottam jelentőséget az olajcserének. Most sem, amikor egy hosszabb, külföldi útra készültem. „A gumicserét megoldom én, a többi nem érdekes” – mondtam magamnak. Lelkiismeretemet megnyugtatva, útnak indultam. Nem jutottam messzire. A közeli településen még felvettem kollégáimat, akik egyben barátaim is. Ennek köszönhetem, hogy ép bőrrel megúsztam utazásomat. Barátnőm házától indultunk volna. Ám az autó megmakacsolta magát, és úgy döntött, nem engedelmeskedik az indító parancsnak. Barátnőm – aki akkor szállt be -, csak ennyit kérdezett:

„Olajcserét mikor végeztettél az autóban?”

„Olajcserét? – kérdeztem meglepetten. „Csak városon belül használom a járgányt. Még negyede annyit sem mentem vele, ami után azt a gyártó előírta.”

Ugye tudod, hogy az olaj minősége nem csupán a megtett kilométer számtól függ?” – kérdezte.

„Nem. Erről engem még soha nem világosított fel senki.” – válaszoltam meglepetten és közben egyértelművé vált számomra, hogy nem utazunk.

Az elhanyagolt olajcsere leckéje és az emberség találkozása

Szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy barátnőm férje otthoni autószerelő műhellyel is rendelkezik. Ráadásul Budapest egyik legismertebb és egyben legkedveltebb

autó szervizének tulajdonosa. Tehát pártfogásba vette járművemet. Így jutányos áron megúsztam „hanyagságomat”. Pedig számos, a motorban található alkatrészt ki kellett, hogy cseréljenek. Ennek köszönhetően hetekig nélkülöznöm kellett a vele történő közlekedést. Már annyira megszoktam, hogy nincs, hogy nem is hiányzott. Az alábbi szavak kíséretében kaptam vissza:

„Ha a motor az autó szíve, akkor a motorolaj a vére amely ahhoz szükséges, hogy ez a szív minden körülmények között megbízhatóan és feltétel nélkül működjön.

Bízd autód szívét ránk. Olajcserére és egyéb szervizelési tanácsokért évente egyszer látogass el hozzánk.”

Megköszöntem. Megállapodtunk az árban és a következő időpontban is. Haza érkezve tudatosodott bennem, hogy nagyon keveset fizettem. Utánanéztem tehát, mi mennyi. Ekkor döntöttem el, hogy az elmaradt úttal barátnőmet és férjét lepem meg. Következő vasárnap közös ebédre hívtam őket, ahol közöltem is velük ezt.