Egy kopott ablaktorlo lapaton is mulhat a sikeres muszaki vizsga - extraautoszerviz.hu

Kétévente kötelező jelenésünk van az autószervizben

Mivel használt autót vásároltam, a korából adódóan kétévente szükséges elvinnem műszaki vizsga előtt az autószerelő műhelybe a járművet. Olyan gyorsan telnek az évek, hogy minden alkalommal meglepődök, hogy már megint egy újabb műszaki esedékes.
Ilyenkor mindig egyeztetünk időpontot, amikor én is le tudom tenni néhány napra az autót, mert műszaki vizsga előtt alaposabb átvizsgáláson megy keresztül a kocsi. Ez alkalommal az Extra Autó Kft. volt az a műhely, ahol nekem megfelelő időben tudták fogadni az autómat. Az autószerelők hozzáállása és szakértelme már az első pillanatban szimpatikus volt számomra.

Amit műszaki vizsga előtt feltétlenül ellenőrizni kell

Az autószervizben teljes körű tájékoztatást kaptam arról, hogy miket fognak megvizsgálni az autón annak érdekében, hogy a műszaki vizsga előtt ne lehessen olyan hibája, amely miatt esetleg nem vehet részt a forgalomban. Azt, hogy a fékrendszert, a lengéscsillapítókat, a futóművet, a kipufogórendszert, és az üzemanyagrendszert alaposan átnézik, azt én is tudtam. De arra nem gondoltam, hogy még a rendszámtábla, a szélvédő, vagy karosszéria felületének állapotán is megbukhat a műszaki vizsgán az autó. Megtudtam azt is, hogy ellenőrzik az üléseket, a biztonsági öveket, a légzsákokat, az összes világítótestet, a hangjelző berendezéseket, a műszerfal jelzőfényeit, a gumiabroncsokat, a keréktárcsákat és az összes kötelező kiegészítő állapotát is.
A teljes körű átvizsgálás után kaptam egy hibalistát azokról az alkatrészekről, és berendezésekről, amelyeket cserélni, vagy javítani szükséges a sikeres műszaki vizsga érdekében. Meglepő volt a lista tartalma, különösen azért, mert én nem érzékeltem vezetés közben, hogy olyan hibája lenne az autónak, amely miatt a vizsgán megbukhatna. Soha nem gondoltam volna például, hogy még az ablaktörlő lapátokon, vagy elektromos ablakemelők működésén is múlhat a sikeres műszaki vizsga. Az én esetemben ezeket is cserélni, vagy javítani kellett.

Nyugodtan, biztonságban, érvényes műszakival

Miután minden alkatréz és berendezés megfelelő állapotba került, már mehetett is a kocsi a műszaki vizsga lebonyolítására felhatalmazott vizsgaállomásra. Egyáltalán nem izgultam, hogy sikeres lesz-e a dolog, mert addigra már pontosan tudtam, hogy milyen precíz és alapos átvizsgáláson és szerelésen ment keresztül az autóm.
Most még nyugodtabban ülök a volán mögé reggelente, mert tudom, hogy nemcsak a saját, és az én autómban ülők biztonságát, de a többi közlekedőét sem veszélyezteti az autóm műszaki állapota. Tényleg jó, hogy kötelező elvinni bizonyos időközönként vizsgáztatni, mert ahogy az én példám is mutatja, laikusként nem biztos, hogy tudjuk, ha olyan gond van az autóval, amely miatt már nem teljes mértékben biztonságos a közlekedés.