A meseautó

– Ez az autó piros! – kiáltotta elragadtatva Franciska – vegyük meg!

A járgány tényleg piros volt. Ezt Franciska férje, István is látta, de ezen kívül sajnos semmilyen más értéket nem tudott benne felfedezni. Az öreg Volkswagen bogár állapota sok kívánnivalót hagyott maga után. Talán az ára szólt még mellette, de ez relatív kérdés. Ha olcsón veszünk valamit és aztán tízszerannyit költünk a rendbetételére, akkor az a dolog azon nyomban drágává válik.

– Kellene rá egy műszaki vizsga. A XI. kerületben hol tudjuk megcsináltatni? – kérdezte István a kereskedőt, aki furán vihogva sorolta el a lehetőségeket.

– Ugyan Pistám, minek most ezzel törődni? Még van rajta egy hónap. Addig megcsinálod. – nézett rá Franciska epekedő tekintettel.

István bajsza megremegett a gondolatra. Rendben, elviszi a XI. kerületi műszaki vizsgára, ahol egyszer-kétszer biztos megbukik majd a kisautó, de legalább tudni fogja mit kell javítani rajta. De mennyibe fognak kerülni a szükséges alkatrészek?

– Franci. Nézzél egy másikat. Ennek még a torka is véres – próbálkozott, de érezte, hogy vesztett helyzetben van.

– Nem! – Franciska felhúzott szemöldöke tett pontot a kérdésre – nem érdekel a műszaki vizsga, ha XI. kerület, akkor se!

A műszaki vizsga, XI. kerület

Istvánnak sírhatnéka lett volna, hiába kedvelte a srácokat az Extra Autó XI. kerületi műszaki vizsgáján. Korrektek voltak. Azonnal hívták az átvizsgálás után és minden hibáról és annak költségéről listát készítettek neki. Nem is ezzel volt gondja, inkább a lista alján gömbölyödő nullák aggasztották a végösszeg értékében. Úgy érezte magát, mint egy présbe fogott pézsmapatkány, hiszen otthon várta a felesége a piros autóját, itt meg várta egy műszaki vizsga, XI. kerület teljes éves GDP-jét meghaladó végösszeggel. De nincs mese, akkor kellett volna a sarkára állnia, amikor megvették, hiszen egy használt autót kétévente vizsgáztatni kell, ha fene fenét vacsorázik is. Legalább két évig nyugtom lesz, gondolta. István megint tévedett. Franciska két hét múlva kicsit megtörte a piros bogár elejét és jobboldalát annyira, hogy így már fel se tűnt, hogy előtte pár nappal a baloldalát húzta meg több soron. Lehet, hogy nem is az autóra, hanem Franciskára férne egy alapos műszaki vizsga a XI. kerületben? – tette fel vigyorogva a kérdést önmagának. A feleségének nem merte volna elmondani. Ő nem szerette a vicceket.