Karbantartassal megelozheto, kesleltetheto az autoklima javitas - extraautoszerviz.hu

Amikor elkerülhetetlen az autóklíma javítás

Vannak olyan figyelmeztető jelek, amik segíthetnek nekünk abban, hogy egyszerűbb legyen az autóklíma javítás. Ezeket a jeleket bárki, aki autót használ azonnal észreveheti, így nem árt róla tudnia. Az autóklíma javítása nagyon költséges is lehet, így ha ezeket a jeleket érzékeli, forduljon azonnal szerelőhöz.
Ha egyáltalán nem indul el a klíma a bekapcsoláskor, az a legegyértelműbb jel. Ezen nagyon gondolkodni sem érdemes. Figyelmeztető jel az is, ha a klíma nem eléggé hideg, vagy büdös levegőt fúj, ez esetben azonnali és elkerülhetetlen a javítás. Érdemes benézni az autó alá is, ugyanis az is a meghibásodás egyik jele, ha nem csepeg víz az autó alá és akkor is szükséges az autóklíma javítás, ha a berendezés nem tudja párátlanítani a szélvédőt.
Az autóklíma javítás mindenképpen kiadással jár, de korántsem mindegy, hogy ez mekkora tételt tesz ki. Nem szabad késlekedni, túl sokáig várni, ha hibát észlelünk, mert a szerelési költség egyre nagyobb és nagyobb lehet attól függően, hogy mi okozza a problémát.

A leggyakoribb problémák

Az egyik leggyakrabban előforduló hiba az autóklíma szivárgása. Ilyenkor a hűtőközeg valamilyen okból szivárog a klímaberendezésből. Általában megreped, elhasználódik egy cső, vagy a tömítések mentén szökik a közeg. Ez a legegyszerűbben megoldható probléma az autóklíma javítás során, de tartsuk szem előtt, hogy a nem megfelelően kivizsgált szivárgás nem fog magától megszűnni, hiába töltjük újra a rendszert.
Nagyobb gond, ha a kompresszor meghibásodása okozza a problémát. A kompresszor kényes darab, könnyen meghibásodhat, ugyanis folyamatos hűtésre van szüksége. A hűtést a visszatérő hűtőközeg végzi, ami ha nem elegendő mennyiségű, nem megfelelő hőmérsékletű, máris árt a kompresszornak. Ugyanis amint melegedni és tágulni kezd, a dugattyúk megszorulnak, majd végül teljesen beállnak.
Autóklíma javítás szükséges akkor is, ha az autóklíma kondenzátor meghibásodik valamilyen okból, vagy gond van a szárítószűrővel, pollenszűrővel.
Figyeljen oda a figyelmeztető jelekre, keressen fel mihamarabb egy autószervizt, hogy az autóklíma javítás ne legyen túlságosan költséges.