Kuplungcsere eseten - extraautoszerviz.hu

A kuplung a váltó lelke

Ha a kuplung elromlik, azt rögtön észrevesszük. A fizikai kapcsolat majdnem olyan közvetlen, mint a féknél és egy dugóban van, hogy sűrűbben váltunk, mint levegőt veszünk. Ha változik a kuplungpedál keménysége, ha csúszik a kuplung, ha elinduláskor ráz, rángat az autó, ha markáns hang hallatszik a váltó felől felengedés közben, akkor valószínűleg érdemes szerelőhöz fordulni. A kuplung csúszását először nagyobb sebességen, magasabb fokozaton vehetjük észre, majd a kopás erősödésével más alacsonyabb tartományokban is előjön. Amikor már nagy a baj, gázadáskor alig húz az autó, hiába pörög fel a fordulatszám.
Ilyen esetben érdemes minél előbb dokihoz vinni az autónkat, mert nagyon kínos tud lenni, amikor mondjuk a reggeli csúcsban adja fel az alkatrész és a kuplungcserére már csak tréleren tudjuk eljuttatni szeretett gépkocsinkat.

Mire számítsunk kuplungcsere esetén?

Ha már elromlott, akkor jó eséllyel, kuplungcserére kell számítanunk. Ilyenkor mindig mindhárom alkatrészt érdemes cserélni: a tárcsát, a kinyomócsapágyat és a kuplungszerkezetet is. Hogy miért? A kuplungcsere folyamata a váltó levételével kezdődik, ami autótól függően, pár órás művelet is lehet, de akár egy teljesen műszakot, vagyis 8 órát is igénybe vehet. Így, ha már levesszük az egészet, akkor érdemes mindent cserélni, mert ha bármit nem cserélünk és idő előtt elromlik, akkor ez újra a szerelő ideje és így a mi pénzünk bánhatja.
Általában 150 ezer és 200 ezer megtett km-nél szokott megérni egy autó a kuplungcserére, de azért megtörténhet az is, hogy százezer km alatt tönkremegy. Ez legtöbbször a vezetési stílustól függ, de a beépített alkatrész minősége is befolyásolja. Csak pillanatnyi spórolást jelent az olcsóbb, kevésbé minőségi alkatrész használata, de később sajnos akár a minőségi és a közepes alkatrész közötti árkülönbség többszörösét is kiadhatjuk pluszban.
Egyéb költségek is felmerülhetnek kuplungcserék esetén. A főtengely és a nyelestengely szimeringeknél ha folyik a váltóolaj, akkor ezeket is érdemes cserélni. A kuplungkiemelő villa is elhasználódhat annyira, hogy az is érdemessé válik a cserére. Ezek sokszor csak közvetlenül a kuplungcserénél derülnek ki.