Milyen esetekben ajánlott és mikor elkerülhetetlen a kuplung csere?

A kuplungról valamennyien tudjuk, akik autót vezetünk, hogy az egyik legfontosabb része az autónak. Ha nem működik, akkor nem tudunk sebességet váltani, és nemcsak közlekedni nem tudunk az autóval, de még elindulni sem.
Amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, úgy mindenképpen szükséges a kuplung folyamatos ellenőrzése, és amennyiben szükséges, a kuplung csere.
Az alábbiakban nézzük meg nagyon röviden, hogy milyen esetekben érdemes mindenképp autószervizhez fordulnunk:

  • Abban az esetben, ha az autó indulásakor rángatást tapasztalunk.
  • A kuplung csak abban az esetben fog, ha padlóig nyomjuk.
  • Ha sebességváltás közben azt érezzük, hogy csak nehezen, vagy csak akadozva tudjuk azt megtenni.
  • És abban az esetben is, ha a pedál már nagyon könnyen benyomható.

Ez a felsorolás természetesen a teljesség igénye nélkül történt, azonban kiemeli azokat az eseteket, amikor már mindenképpen indokolt egy átvizsgálás. A legrosszabb esetet kihagytuk, de az már valóban a vég, és a kuplung csere egésze biztosan elkerülhetetlen, ha beesik a pedál, vagy semmi nem történik, hiába nyomjuk.

A kuplung csere kapcsán nézzük meg, hogy milyen részekből áll a kuplung

A kuplung három részből áll:

  • kuplung szerkezet
  • tárcsa
  • kinyomó csapágy

A kuplung csere nem egy egyszerű folyamat, és nem is a legolcsóbb beavatkozás. Nem is csodálkozunk, hogy sokan szeretnék a kuplung csere lehető legtovábbi kitolását. Komplikáltságát az is jelzi, hogy a váltó leszerelésével kezdődik.
Maga a szerelési folyamat igénybe vehet akár 2-8 órát. Az, hogy ez 2, vagy 8 óra lesz, az természetesen nagyban függ az autó márkájától és típusától.
Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a kuplung csere szettben történik. Ha csupán részenként cseréljük az alkatrészeket, úgy nagyon könnyen előfordulhat, hogy gyorsabban meghibásodik és hamarabb fogunk újra találkozni. Mi nem ajánljuk ezt a megoldást az ügyfeleinknek, hiszen a rendszer teljes cseréje után 100.000 – 250.000 kilométert is megtehet az autóval. Jó, ez attól is függ, mennyire rutinosan vezet a tulajdonos. És ha már ezt említettük, térjünk át a következő gondolatra!

Hogyan használjuk helyesen a kuplungot annak érdekében, hogy ne kelljen gyakran cserélni?

  • A kuplungot ne használjuk lábtartónak, csak akkor tartsuk nyomva, ha szükséges!
  • Ha piros lámpánál meg kell állnunk, tegyük üresbe, és vegyük le a lábunkat a kuplungról!
  • A gyakori csere érdekében ne játsszunk autóversenyeset, hiszen a padlógáz és gyakori kuplung folyamatosan, az nem tesz jót!

Van még jó pár dolog, amire érdemes oda figyelni, de ha a kuplung csere néhány tízezrenkénti procedúráját, költségét szeretné elkerülni, ezt a néhány hasznos tanácsot érdemes megfogadni.
Végül szeretnénk még kihangsúlyozni, hogy szervizünk kizárólag jó minőségű, prémium kategóriás alkatrészekkel dolgozik, és kollégáink tudásszintje és szakmai tapasztalata is a felső kategóriás szinten van.