A motorolaj három fő összetevője. Az autó olajcseréjének időszerűsége.

  • alapolaj,
  • viszkozitás módosítók,
  • teljesítmény fokozó adalékok.

A gyártócégek nagy figyelemmel válogatják és keverik össze az összetevőket, hogy a maximális motorvédelmet biztosítsák a használatuk által.

Miben különbözik a téli és a nyári viszkozitású motorolaj?

Autónk hibátlan működéséhez szükséges kenőanyag az, ami biztosítja a motorblokkon belüli mozgó alkatrészek akadálymentes működését. Az olajcserét 10.000 Km, vagy egy év letelte után már mindenképpen meg kell ejteni, ezután már nem halasztható. Az olajcserének anyagi költsége van viszont ez töredéke annak az összegnek amennyibe egy kopott, törött alkatrész cseréje kerül. Most így az őszi-téli évszakváltás derekán pont időszerű erre gondolniuk, hiszen vannak az olajnak is típusai.

A viszkozitási osztályok jelentése:

Viszkozitás a folyadék folyással szembeni ellenállását jelenti. Ez a tulajdonság a súrlódó erőből adódik a folyadékrétegek között. Minél nagyobb a surlódás annál magasabb lesz a folyadék viszkozitása, ténylegesen az olaj nehezebben folyik. Ergo ez fordítva is igaz, azaz minél kisebb a súrlódás, annál alacsonyabb a viszkozitás, tehát az adott folyadék könnyebben folyik. A téli viszkozitásnak megfelelő olaj fontos jellemzője, hogy nagyon jól funkcionál hidegben vagy szélsőséges esetben fagypont alatt is. Ez kiemelten fontos a hideg indítás miatt, mivel az olaj hidegben való szivattyúzhatósága itt nem elhanyagolható. A másik osztályunk a nyári viszkozitási osztály, ekkor pont az ellenkezője fontos. A tartós forróság a nyári kánikulai hetek során az üzemidő alatt, azaz a meleg üzemben, nagy terhelés mellett, magas fordulatszám esetén a dugattyúk környezetében akár 300 Celsius fok is lehet. Ezt a szélsőséges hőtartományt is bírnia kell a kenőolajnak. Ilyen drasztikus terhelések után már érthetővé válik a motor olajcseréjének fontossága.

Milyen veszélyeket rejt az autónk olajcseréjének elhanyagolása?

Amennyiben az olajszint csökken, illetve nem tudja biztosítani a zavartalan mozgást, az olajcserére nem kerül sor, akkor a mozgóalkatrészek össze fognak érni, és kopások, sérülések keletkeznek. Ebben az esetben már biztos, hogy nem csak olajcsere miatt fognak minket megkeresni, hanem autószervíz szolgáltatásunkra is szüksége lesz. Emiatt is szívesen várjuk a megkeresésüket, de amennyiben ránk hallgat, nem várja meg az olajcsere hiánya által keletkezett károsodásokat.