A vezérműszíj egy vastag, egyik felén bordázott szíj, amelynek anyaga speciális gumi és szövet keveréke, de hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet, sok gyártó láncos vezérlést is alkalmaz szíjhajtás helyett. Ez utóbbival – elviekben – nem kell olyan gyakran foglalkozni, de azért kell. Ha a lánc megnyúlik vagy leugrik, ugyanúgy megtörténhet a baj.

A vezérműszíj (vagy lánc) feladata, hogy a motor különböző alkatrészei szinkronban mozogjanak, összeköti a vezérműtengelyt és a főtengelyt, de számos görgőt, feszítőt és sok esetben a vízpumpát is megforgatja. Ha valamilyen oknál fogva elszakad, akkor a dugattyúk és a szelepek össze-vissza kezdenek el járni, és gyakorlatilag saját magukat verik szét. Előfordulhat, hogy a felfelé tartó dugattyúkba beleütnek a lenyíló szeleptányérok, amelyek letörve folytatják a rombolást a motortérben.

A vezérlést rendszeres időközönként cserélni kell, ez a periódus a motor műszaki megoldásaitól függően változhat, a pontos csereintervallum mindig megtalálható az autó szervizkönyvében. A korábban felsorolt kockázatok miatt nem érdemes halogatni a cserét, hiszen egy sokkal nagyobb szervizszámlát kockáztatunk egy esetleges vezérműszíj-szakadás miatt. A szíjjal együtt általában az általa hajtott görgőket is ki kell cserélni, sőt sok estben (ez motorfüggő) a vízpumpát is, mert ha ezek „akadnak meg”, akkor ugyanott vagyunk, mintha a szíjunk szakadt volna el.