Olajcsere

A járművek mozgó fém alkatrészeinek kenését kizárólag a megfelelő időközönként elvégzett olajcsere teszi lehetővé. Ez biztosítja számunkra a jármű hosszú élettartamát.

Az ember hajlamos feltétel nélkül elhinni, hogy egy jármű számára elegendő a 30 000 kilométerenkénti olajcsere, a gyártók olykor még hosszabb távra írják elő ennek szükségességét. Azonban ha ezt a távot kivárjuk, az nem jó az autónak, tehát nem jó nekünk sem. Alább kifejtjük, miért.

Az olajcsere célja

Célja nyilvánvalóan az, hogy megfelelő olajréteg képződjön azokon a mozgó fém alkatrészeken, melyek érintkeznek egymással. Így megelőzhető az alkatrészek kopása.

Ahhoz, hogy ez jól működjön, tehát a lehető leghamarabb eljusson az olaj mindenhová, és megfelelő kenést biztosítson az alkatrészeknek, friss és jó minőségű olaj szükséges. 10 000 kilométer menetidő után a motorolaj már nem mondható frissnek. Bármit is írjon elő a gyártó, 10 000 kilométer után, vagy évente szükséges cserélni.

Érdemes végig gondolni, hogy egy olajcsere jóval egyszerűbb és takarékosabb beavatkozás, mint a kopott alkatrészek cseréje. Egy motorfelújításhoz képest az olaj cseréje elenyésző költség.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az olajcsere nem csak az alacsony olajszint utántöltését jelenti. Ahhoz, hogy a jármű tökéletesen és biztonságosan működjön érdemes kicserélni a levegőszűrőt, az olajszűrőt, a pollenszűrőt és az üzemanyagszűrőt is.

Pontosan ezért ajánlott szervizre bízni az autót. Az Extra Autó Kft. meglehetősen visszafogott áron segít Önnek jó állapotban tartani járművét.

Amennyiben nem biztos abban, hogy autószervizre van szüksége, hívjon minket, kiderítjük!

A kilométerhatár kérdése

Hogyan kezeljük a gyártó által előírt periódust?

Jármű felhasználóként gyakran örülünk annak, ha az autónknak megnövelt olajcsere periódusa van, ám a gyártó által előírt kilométerhatárt nem árt megfeleznünk, ha hosszú időn át szeretnénk élvezni az autónk zökkenőmentes működését.

Tudnunk kell, hogy a kilométerben megadott csere intervallumát a gyártók laboratóriumi körülmények között, optimális működtetésre számolják ki. Állandó, egyenletes, minimális terhelésre. Akár városon belül autózunk, akár autóúton, soha nem fogunk ideális körülmények között vezetni, mert ilyen helyzet nem létezik.

Tartsuk mindig észben, hogy az olajcsere sokkal olcsóbb, mint egy-két új motoralkatrész, valamint az autó szervizköltsége.

Olajcsere elmulasztásának veszélyei

Az olajcsere elmulasztásának, illetve halogatásának valós veszélyei vannak az autójára és Önre nézve egyaránt.

A csere után néhány ezer kilométerrel az olaj elkezdi elveszíteni viszkozitását, egyre lassabban jut el a megfelelő helyekre. Amikor túllép a kritikus ponton, akkor a motorban egyes helyeken túlmelegedés lép fel. A kialakult helyzet maradandó problémákat fog okozni, az autó akár üzemképtelenné is válhat. Ezáltal természetesen az utazás biztonsága is jelentősen csökken.

Előzze meg ezt a helyzetet! Gondoskodjon járművéről, gondoskodjon biztonságáról! Az Extra Autó tapasztalt munkatársai segítenek ebben. Hívjon minket és az olajcsere nem okoz többé problémát!